Harpiste Nienke van Leijden

Harp vragen

Een instrument als harp roept natuurlijk een hoop vragen op. Hieronder geeft Nienke antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan gerust een mailtje.

 

Hoeveel snaren heeft een harp?

Een troubadourharp heeft meestal 22 snaren, soms ook wel 23. De keltische harp heeft 34 of 36 snaren, afhankelijk van het model. En de pedaalharp heeft er 46 of 47.

Hoe oud moet je zijn om harp te leren spelen?

Ik geef les aan leerlingen van 7 tot 70, wanneer je ermee begint mag je helemaal zelf weten.

Kun je een harp ook huren?

Ja, er zijn een aantal harpwinkels en bouwers in Nederland waar je harpen kunt huren voor 1 of 2 jaar.

Waar zijn de pedalen voor?

De pedalen hebben dezelfde functie als de zwarte toetsen op een piano. Ze zorgen ervoor dat je halve tonen kunt spelen. Een pedaal heeft 3 standen. Bovenin speel je mollen (bv. bes), in het midden is het hersteld (dus gewoon c,d,e) en onderin zijn het kruizen (bv. fis).

Waarom hebben de snaren kleuren?

Als alle snaren wit zouden zijn weet je niet welke noten je speelt. Daarom zijn alle c-snaren rood gemaakt en de f-snaren allemaal blauw of zwart.

Zijn er ook jongens die harp spelen?

Jazeker. Niet zo veel, maar gelukkig wel steeds meer. Harp is best een zwaar instrument om te spelen dus eigenlijk is het raar dat niet meer jongens harp spelen.

Zijn er ook kleine harpen?

[Foto:
                  Nienke van Loon op de pedaalharp]

Er zijn heel veel soorten harpen, van heel klein tot heel groot. De 3 soorten waar ik les op geef staan hier in het kort beschreven.

Op de foto hiernaast speelt leerling Nienke van Loon op de pedaalharp. Op de foto op de harples pagina speelt ze op de Keltische harp.